Nadační fond Kapka naděje a společnost Shell Czech Republic a.s. společně oslavují výjimečný milník – 20 let spolupráce, která přinesla významné výsledky a podpořila stovky projektů zaměřených na pomoc dětem v České republice. Během těchto dvou dekád se díky této partnerské iniciativě podařilo investovat do zdravotnických zařízení celkem 100 milionů korun, což výrazně přispělo k rozvoji zdravotní péče zejména v oblastech hematologie, onkologie, dětské psychiatrie a inovativních lékařských postupů.

První dar, který vzešel z naší spolupráce

Jedním z klíčových momentů této spolupráce byl první dar, Krevní banka v hodnotě 3 787 454 Kč, která putovala do Fakultní nemocnice Motol v Praze. Od té doby se toto partnerství postupně rozšiřovalo a dosáhlo svého vrcholu v roce 2021, kdy Shell přispěl částkou 10 289 960 Kč, což byla historicky nejvyšší roční podpora.

Podpora od společnosti Shell byla zaměřena na řadu klíčových oblastí českého zdravotnictví. Od počátku spolupráce byl kladen důraz na hematologii a onkologii. Mezi lety 2005 až 2015 směřovala podpora do Ústavu hematologie a krevní transfuze v Praze. V roce 2016 byla spolupráce rozšířena na podporu Banky pupečníkové krve, která zahrnovala financování provozních nákladů, výzkum, testování dárců a přepravu vzorků. V roce 2018 se Kapka naděje a Shell rozhodli podpořit dětskou psychiatrii, což je obor, který je v České republice dlouhodobě nedostatečně financován. Mezi jejich největší společné investice v tomto oboru patří nová terapeutická zahrada na Dětské psychiatrické klinice FN Motol v Praze v celkové hodnotě 6 milionu korun. Více zde!

Podpora důležitých projektů

Nejdražší přístroj, který byl v rámci této spolupráce pořízen, byl tzv. Heart Console, neboli přístroj pro transport bijícího srdce, pro Institut klinické medicíny (dále IKEM) v Praze a to v hodnotě 7 500 000 Kč, který významně přispěl k převozu orgánu na delší vzdálenosti a zachránil tak životy mnoha lidí. Více zde! Podpora zahrnovala také inovační projekty, jako je např. projekt „Virtuální reality“. Ten byl uskutečněn pro speciálně pro IT specialisty a chirurgy IKEMu. Díky této inovaci jsou schopni zkrátit zpracování důležitých dat pacienta z jednoho nebo dvou dnů na několik hodin. Více zde! 

Rozšíření pomoci do regionů

Od roku 2020 se podpora rozšířila i do regionálních nemocnic po celé České republice, kde bylo díky grantovým výzvám fakultních a oblastních nemocnic zakoupeno velké množství potřebného vybavení. V současnosti bylo podpořeno 25 nemocnic ve všech krajích ČR, přičemž mezi nejčastěji darovanými přístroji najdeme EKG, pulsní oxymetry či lůžka pro dětské pacienty.

Více informací o konkrétní pomoci najdete zde!

Spolupráce s Českým registrem krvetvorných buněk

Důležitou součástí partnerství se stala také spolupráce s Českým registrem krvetvorných buněk IKEM, která byla zahájena v roce 2016. Díky této podpoře byl v roce 2018 zakoupen nový DNA izolátor za téměř půl milionu korun, který umožnil testování HLA dárců z různých biologických materiálů. Během této spolupráce bylo díky financování vyšetřeno 11 927 dárců.

Dokument CO JE TI? NIC.

V roce 2023 vznikl ve spolupráci s Českou televizí a za finanční podpory Shell Czech Republic a.s. dokumentární snímek „Co je ti? Nic.“, režiséra Jiřího Podlipného. Tento film přináší přímý pohled na stav dětské psychiatrie v České republice, využívá moderní obrazovou technologii s umělou inteligencí a otevírá divákům pohled do vnitřního světa dětí trpících duševními onemocněními. 

Více informací o dokumentu najdete zde!

Tato dvacetiletá spolupráce je důkazem toho, že spojení filantropie a podnikatelského sektoru může přinést významné a dlouhodobé výsledky. Nadační fond Kapka naděje a Shell Czech Republic a.s. jsou hrdí na to, co společně dokázali, a věří, že jejich spolupráce bude nadále přinášet naději a konkrétní pomoc těm, kteří ji nejvíce potřebují.

Každá kapka pomáhá

Zapojte se i vy a podpořte ty nejmenší.