Příběh Sebastiana Weitze

Sebastian je rozený sportovec. Jako malý rád lyžoval, cestoval a zkoušel všechny možné druhy aktivity. Pohltil ho hokej, kde byl velmi úspěšný. Jeho hokejovou cestu však  přerušila zákeřná nemoc – leukémie. Prošel chemoterapií i transplantací, takže má co vyprávět. V roce 2023 se stal patronem čtvrtého ročníku projektu O Kapku lepší hokej.

SEBASTIAN AKTIVUJE SVÉ SPOLUHRÁČE, ABY SE ZAPSALI DO REGISTRU DÁRCŮ KOSTNÍ DŘENĚ

Na základě vlastní zkušenosti se Seba rozhodl šířit aktivitu dárcovství mezi své vrstevníky. Nikdy totiž nevíte, komu svým rozhodnutím vstoupit do registru můžete zachránit život. Může to být i někdo vám blízký.

Osvětová akce za podpory Sebastiana započala v únoru 2023 v rámci projektu O Kapku lepší hokej a pokračovala dál. Jeho cílovými osobami byly zejména kamarádi, spolužáci a vrstevníci z hokejového prostředí, protože stejně jako on dosáhnou či již dosáhli v roce 2023 18ti let, což je první splněný krok pro vstup do registru.

První hráči u Univerzity Karlovy včetně trenéra se v rámci akce přihlásili do registru přímo v IKEMu. Vše jsme zaznamenali ve videu:

PRVNÍ VEŘEJNÁ AKCE: Díky Sebovi a jeho rodině, Univerzitní lize ledního hokeje, agentuře BPA sport marketing a lidem z Edenu se 7. 2. 2023 v rámci hokejového derby uskutečnila náborová akce za účasti zdravotníků z Českého registru dárců krvetvorných buněk. Kapka naděje u toho samozřejmě nechyběla. Do registru darjzivot.cz vstoupilo přímo na místě 33 lidí z řad hokejových hráčů a fanoušků.

Více o registru kostní dřeně a způsobu, jak se registrovat, najdete zde.

PŘÍBĚH SEBASTIANA

Do hokejové výstroje se poprvé oblékl na ZŠ Nikolajka a než ho cesta zavedla do Slavie, hrál v dresech Černošic, pražské Hvězdy i pražské Sparty.

Slavie se stala pro Sebu druhým domovem. Hrál EXTRALIGU dorostu a tím se seznámil s klukama z celé České republiky a jezdil i na zahraniční turnaje. Přivezl si spousty zlatých a stříbrných medailí.

Krom medailí nasbíral Seba řadu dalších úspěchů. Byl zařazen do projektu VTM (výchova talentované mládeže), reprezentoval Prahu na ODM 2020 (zimní olympiáda) a byl vybrán mezi 48 nejlepších hráčů z ČR. Obdržel také pozvánku do reprezentace U16, ale účast už bohužel nestihl. V srpnu 2020 onemocněl. 

 „Seba dohrál přípravný zápas proti Pardubicím, ale nebyl to už on. Ještě ten den nastoupil tým do karantény z důvodu pozitivního testu hráče na COVID 19. Seba měl pár modřin po těle, ale to měl často z tréninku i zápasu. Druhý den měl teplotu a byl unavený a tak ho táta odvezl na test na covid, který byl negativní. Seba se mi, ale nezdál, neměl vysokou horečku, jen zvýšenou teplotu a za dvě hodiny byl zas bez teplot, ale stále unavený. Vše jsem konzultovala s dětskou doktorkou. Bohužel byly prázdniny a tak tam byla každý den jiná na zástup. Chtěla jsem, aby se mu udělal odběr krve, ale jelikož byl v karanténě, i když neměl pozitivní test, tak mi zastupující doktorka nechtěla moc vypsat žádanku. Nakonec jsem si došla koupit CRP-test a ten Sebovi vyšel vysoký, tak jsem si došla pro žádanku na krev. Odběry byly 5 minut od domu, ale Seba byl tak moc unavený, že jsem byla ráda, že tam vůbec ráno došel. Pak doma celé dopoledne spal. Ještě ten den jsme se dozvěděli, že máme přijet ihned do Motola, kde byl Seba hospitalizován. Ze dne na den se celé naší rodině změnil život. Najednou jsme měli všichni strach, co bude dál.“ Prozradila o začátku nemoci maminka Sebastiana.

Léčba chemoterapií byla dost náročná a naplánovaná na 6 měsíců. Kvůli komplikacím se však protáhla na rok a půl a bohužel v lednu 2022 byl v udržovací léčbě zjištěn relaps. Nemoc se vrátila. Seba musel podstoupit další chemoterapii a začít se připravovat na transplantaci, což bylo asi nejtěžší období. A opět tu byl hokej, který Sebovi i jeho rodině pomohl. Termínově do hospitalizace vyšlo hokejové mistrovství, tak měl Seba o zábavu postáráno navíc s bonusem v podobě bronzových medailí, takže Sebastian odjel domů v hokejovém dresu.

Další hospitalizace přišla na Silvestra 2022. I tento pobyt v nemocnici však zpříjemnil hokej. Hrálo se U20.

Seba má kolem sebe nejen svou rodinu, ale také tu hokejovou, kteří ho společně se spolužáky a spolužačkami ze základky celou dobu podporují a bojují s ním. Na dálku je s ním také tým z Ostravy nebo Sporty a Komety, kteří pro něj vyrobili i řadu povzbuzujících transparentů.

Je to nejen úžasný bojovník, ale i v tak mladém věku (v době zveřejnění článku 17 let) je velmi citlivý, chytrý a chce pomáhat. V roce 2023 se Sebastian stal patronem projektu O Kapku lepší hokej a velmi aktivně se zapojil, i když tou dobou byl ještě v procesu doléčení.

Ač se v únoru 2023 Sebastian stále doléčuje z vážné choroby, vzal svou roli patrona opravdu vážně. Krom podpory Registru dárců kostní dřeně, která bude pokračovat i po skončení projektu, vhazoval v rámci několika zápasů buly, dělal rozhovory na kameru, do rádia i podcast.

Více o projektu O Kapku lepší hokej a jak přispět se dozvíte zde.

 

 

Každá kapka pomáhá

Zapojte se i vy a podpořte ty nejmenší.