Poradenské a krizové centrum poskytuje 6 sociálních služeb po celém Zlínském kraji. Ve všech službách dochází k nárůstu duševních obtíží v rodinách. Na tento aktuální problém reaguje projekt „Podpora duševního zdraví v rodinách ve Zlínském kraji“, jehož cílem je především podpora rodin, ve kterých má dítě nebo rodič/pečující osoba duševní potíže. Dále se projekt zaměřuje na vzdělávání pracovníků PKC napříč všemi službami v kontextu této problematiky, osvětu odborné i laické veřejnosti, multidisciplinární spolupráci odborníků všech provázaných služeb ve Zlínském kraji.

Rodičovství je velká výzva a je také velmi náročné v tom, že se na něj jen těžko připravíte. Často chybí podpora v úplných počátcích vznikajícího problému nebo krizové situace v rodině. PKC se rozhodlo pomoci rodičům prostřednictvím edukačních videí, která jsou návodná a ukazují možná řešení, jak si rodiče mohou pomoci sami, aby se situace nezhoršovala, ideálně se zklidnila. Videa jsou celkem 3 a prvním tématem je Sebepoškozování.

Výchova dětí může přinášet spoustu stresových situací. Kdo z rodičů nezažil, když dítě neposlouchá, začne se vztekat, ječí, anebo naopak prostě zamrzne a nekomunikuje a my nevíme co se děje? Pokud se problémy stále opakují, je třeba zvolit přístup, který situace nebude zhoršovat a především podpoří vzájemný vztah rodiče a dítěte. Podívejte se na druhé edukační video tentokrát na téma Techniky zklidnění v akutní duševní nepohodě dítěte: 

Sociální sítě, PC a online hry, You tube… jsou vystavěné přesně tak, aby se od nich děti nedokázaly odtrhnout. Co dělat, když je toho času u obrazovky zkrátka příliš? Třetí edukační video na aktuální téma Digitální závislost.

Videa byly vytvořeny v rámci projektu Podpora duševního zdraví v rodinách ve Zlínském kraji, více informací najdete na webu www.nastejnevlne.cz.

Každá kapka pomáhá

Zapojte se i vy a podpořte ty nejmenší.